Η Κινηματογραφική Λέσχη της Ύδρας σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες οργανώνουν το πρώτο Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας, από 27 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου, 2012. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο οποίο οι χορευτές συμμετέχουν αφιλοκερδώς και οι παραστάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Το φεστιβάλ στοχεύει στην μετάδοση της τέχνης του χορού, στην επαφή του κοινού με το χορευτή και το χορό, καθώς και στην ανταλλαγή και συνδημιουργία μεταξύ των καλλιτεχνών.


Σεμινάριο Τεχνικής Αλεξάντερ στο Μουσείο Ύδραςμε τον Νικό Μαστροκοστώπουλο


28/08/12 - 01/09/12 ώρα 16.30-19.30


Στα πλαίσια του Μικρού Φεστιβάλ Ύδρας διοργανώνεται το σεμινάριο τεχνικής Αλεξάντερ με το Νίκο Μαστροκοστώπουλο. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Μουσείου Ύδρας, στο λιμάνι.
Οι ώρες του σεμιναρίου είναι 10.00-13.00 από Τρίτη 28/08/12 μέχρι 01/09/12.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και ωφέλιμο σε ανθρώπους ανεξαρτήτως επαγγέλματος και σωματότυπου, καθώς και χορευτικής η αθλητικής εμπειρίας.

Η τεχνική Αλεξάντερ

H τεχνική Αλεξάντερ ανακαλύφθηκε από τον Φρεντερίκ Ματίας Αλεξάντερ πριν από περίπου 110 χρόνια. Η τεχνική πραγματεύεται συνειδητότητα της κίνησης μέσα από απλές εγκεφαλικές και σωματικές διαδικασίες. Είναι ιδανική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σκελετικά και μυικά προβλήματα και προβλήματα στήριξης του αυχένα .Είναι επίσης ιδανική για ανθρώπους που το σώμα τους είναι ένα εργαλείο για τη δουλειά τους πχ. μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές.
Ο Νίκος Μαστροκοστώπουλος σπούδασε κόντρα μπάσο και τεχνική Αλεξάντερ στο Βερολίνο και δουλεύει εδώ και 14 χρόνια σε διάφορα καλλιτεχνικά ιδρύματα διδάσκοντας κόντρα μπάσο και τεχνική Αλεξάντερ. Για περισσότερες πληροφορίες αναφερθείτε στο http://alexandertechnique1.wordpress.com

Το κόστος σεμιναρίου
Το κόστος για τις 15 ώρες διδασκαλίας τεχνικής Αλεξάντερ είναι 75ευρώ το άτομο. Το φεστιβάλ Ύδρας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Γνωρίζοντας ότι είναι μια δύσκολη εποχή οικονομικά, προτείνουμε μια δημιουργική εποχή συλλογικά. Για τους συμμετέχοντες (μέχρι 20 άτομα) του σεμιναρίου διατίθεται δωρεάν διαμονή. Τα έξοδα μεταφοράς για Ύδρα με επιστροφή είναι στα 50ευρώ (flying dolphin), αν όμως υπάρχει μια ομάδα που θα ταξιδέψει την ίδια στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις για πιο οικονομικό ταξίδι: α) η έκπτωση που κάνει η Hellenic Seaways για ομάδες των 25 ατόμων (αυτό θα το έχουμε και εμείς υπόψιν μας να το οργανώσουμε) β) να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο μέχρι το Μετόχι και από κει έχει καράβι που περνάει στην Ύδρα για το αντίτιμο των 6,50 ευρώ το άτομο. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει εκπτωτικά γεύματα σε δύο ταβέρνες για τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

Για τους ενδιαφερόμενους
Εάν ενδιαφέρεστε θα χρειαστεί να μας ενημερώσετε μέχρι της 31/07/12, καταθέτοντας μια προκαταβολή των 25ευρώ στον λογαριασμό 480/48005671 της Εθνικής Τράπεζας (Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας).Παρακαλούμε να αναφέρετε το όνομα σας.
Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα (μπλουζάκι που να καλύπτει τις μασχάλες, φόρμα η σορτσάκι) και να έχουν μαζί τους ένα ζευγάρι κάλτσες.

Για περισότερες πληροφορίες αναφερθείτε στο www.mikrofestivalhorouhydras.blogspot.gr
Για δηλώσεις συμμετοχής στο 6938141131, 6946955142 και στο hydrafestival@gmail.com


Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού με τη Δάφνη Ασημακοπούλου στο παλαιό Γυμνάσιο της Ύδρας 


01/09/12 – 02/09/12 ώρα 11.00-13.00

Σε όλη την Αφρική, ο χορός απορρέει απο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες απο την φύση και απο αγροτικές εργασίες της κοινότητας. Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές δηματοδότησης για τη γέννα, την ενηλικίωση, την περιτομή, το γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμό κάποιας ειδικής περίστασης. Στην Αφρική υπάρχει μεγάλος πλούτος χορών ανα περιοχή, με πάμπολλες παραλλαγές, και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γή ανανεώνει την ενέργια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τί το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία. Οι δυτικοί ερευνητές,παρατηρώντας τους χορούς αυτούς, διαπίστωσαν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ).Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με τον μουσικό στα κρουστά (djembe).

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους. Περιλαμβάνει ζέσταμα, διδασκαλία παραδοσιακών βηματισμών και χορών της Αφρικής με συνοδεία κρουστών. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθετε σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς. Θα παρουσιαστούν χοροί κυρίως απο τη δυτική Αφρική (Γουινέα και Μάλι).
Δίνεται έμφαση στην αναπόσπαστη σχέση του ρυθμού των κρουστών με τα βήματα του χορού, διότι το μάθημα αυτό στοχευει όχι μόνο στην ευχάριστη και πλήρη γύμναση του σώματος, αλλά και στην ανύψωση της ψυχής μέσα απο τη δύναμη των κρουστών και την επανασύνδεση του χορευτή με τον πρωταρχικό εσωτερικό παλμό και το ζωικό του ένστικτο.

Η Δάφνη Ασημακοπούλου φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χoρού και στην σχολή του πιάνου του Ωδείου Αθηνών(1990). Σπούδασε στο Bryn Mawr College στις ΥΠΑ οπου έλαβε πτυχίο ΒΑ σε Μουσική και Χορό (1994) και στη συνέχεια στο Laban Center for Movement and Dance του Λονδίνου οπου έλαβε πτυχίο ΜΑ σε χορό και χορογραφία (1997). Στη συνέχεια παρακολούθησε πλύθος σεμιναρίων Αφρικάνικου Χορού. Ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδέυει, σε χώρες και πόλεις για να φοιτήσει δίπλα σε σημαντικούς χορευτές του είδους. Από το 2000 διδάσκει Αφρικάνικο Χορό στην Αθήνα και παραδίδει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
 Το κόστος του σεμιναρίου είναι 35ευρώ το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες 6938141131, 6932305157 και hydrafestival@gmail.com